Te oud om te leren

Ik dacht: doe eens gek. En dus zat ik daar van de week, bij TEDx Amsterdam ED.

#BORTNTOLEARN. Ja hoor, ik ook. Kom maar op! 

Door Hanke de Kock

In één woord samengevat voor mij?: Ouwe Taart! Dat was het eerste wat in me opkwam toen ik de gastvrije ruimte binnenstapte. Nee, de lunch zag er werkelijk fantastisch en happening uit, nergens oude taart te vinden. It was me who was the old cake walking around :-). Zoveel jonge, enthousiaste mensen om me heen! Het voelde alsof de hele wereld ‘connected’ was met elkaar en ik stond erbij en keek ernaar. 

Die middag werkelijk een sprankelend festijn vol vermaak en interactie. Want wat zit dit evenement strak in elkaar! We gingen goochelen, swingen en lachen. Live streamen, #twitteren en online votes geven. Vol bewondering keek ik hoe jonge ondernemers luchtigjes met opvallend veel zelfverzekerdheid in razend tempo een ‘pitch’ gaven over hun nieuw bedachte businessconcept. Ik was toeschouwer in het centrum van het universum, waar het er echt toe deed. 

En toen ik wegreed in mijn oude Volvo – waar de ramen inderdaad nog met zo’n stroeve handle met brute fysieke kracht opengedraaid moeten worden- was er even verwarring te lezen op het gezicht van de jonge parkeerwacht bij het afgeven van de parkeerkaart: het raampje aan passagierszijde zoefde niet automatisch open! #TOO OLD TO DRIVE.  Bij het stoplicht plopt er al een mailtje binnen van TEDx om mij te bedanken voor mijn aanwezigheid. 

’s Avonds kijk ik nog even op de website. Mobypictures en one-minute videos springen van het scherm. Too much. #TOO OLD TO LEARN. Dus hang ik als oude taart dan ook maar even de zuurpruim uit: Ik heb die middag veel beleefd, alsof ik in een pretpark was met blije energie. Maar ik ben niet echt ‘geraakt’ over leren. Daar loop je als een oude rot in het vak dan blijkbaar rond je vijftigste tegenaan. 

Hilarisch daarentegen was de act van de 82-jarige Jacqueline Savornin de Lohman. Moet je echt even op Googlen! Is sinds 5 jaar ofzo begonnen met haar nieuwe carrière als senior cabaretière. Wat een fieve dame! Over missers in haar leven en de kracht die ze daaruit heeft gehaald. Faalkracht zoals ze het noemt. Zijn dat niet de verhalen waar we ons als veertigplussers + aan kunnen laven, de verhalen die de barsten in het leven erkennen? Dat je mag falen omdat je er zo f* veel van leert, van de desillusies in je leven. 

Vandaag lees ik op Blendle (jaja heel modern) dat 43% van de jongeren – dat gaat dus ook over al die young professionals die ik bij TEDx tegenkwam! – kampt met stress omdat ze dreigen te bezwijken onder het juk van ‘alles kan en ik kan alles’. Misschien is dat wel precies wat ik miste bij TEDx: aandacht voor de schaduwzijde van ‘the sky is the limit’. Ik weet daar helaas alles vanaf als psycholoog die jongeren begeleidt als ze zijn vastgelopen in leren en leven. Jongeren die niet meer durven te leren omdat ’the sky’ helemaal niet makkelijk bereikbaar blijkt te zijn. Overvloed aan faalangst. Tekort aan faalkracht. Een thema waar ik me hard voor maak.

TEDx was voor mij een wake-up call en antirimpelkuur -in-1. Smullen! Maar onze generatie ’taart’ zorgt door al haar levenservaring voor de kers er bovenop! Dus lieve TED, laat je blijvend inspireren door de geverfde wollers. Want voor ons allemaal geldt:

#DARETOLEARN #FOREVER

Hanke de Kock
hanke@leren-zo.nl